Pavlovatårta med italiensk maräng och jordgubbsmousse
Den här marängdrömmen bjöd jag på när jag blev firad, strax innan vi begav oss vidare på SPA-kryssning och långhelg som inte kunde kommit mer lägligt. Njuter till max...
Marängbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker
Vispa äggvitorna långsamt tills de är fluffiga.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa på låg hastighet i ca 5 minuter.
Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 125 grader varm ugn i ca 1 h.
Låt bottnen svalna.
Italiensk maräng
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
3/4 dl vatten
Vispa äggvitorna och 1 msk socker till ett hårt skum.
Koka 3/4 dl vatten och 1,5 dl socker i några minuter.
Ta av från värmen och häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan under fortsatt vispning.
Fortsätt vispa tills den svalnat.
Jordgubbsmousse
0,5 l färska jordgubbar
4 gelatinblad
4 dl crème fraiche
1 dl strösocker
Mixa jordgubbarna fint.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm crème fraichen och strösocker försiktigt tills sockret löst sig.
Krama ur och tillsätt gelatinet och rör tills det har smält.
Ta kastrullen från plattan och rör ner de mixade jordgubbarna.
Ställ i kyl ca 2 timmar.
Garnering
2 dl grädde
Färska bär
Bred över jordgubbsmoussen på en av tårtbottnarna och toppa med vispad grädde.
Täck fyllningen med den andra tårtbotten.
Spritsa eller klicka ut den italienska marängen ovanpå Pavlovatårtan.
Bränn av med gasolbrännare.
Dekorera med bär.