Pretzels

I jakten på den försvinnande snön...
 
Jag trotsade plusgraderna och hittade ett skidspår att spendera förmiddagen i. En paus med hembakade pretzels och varm choklad i solen gav ett överskott av energi - två smaker som båda smakar kalla vinterdagar för mig. :)
 
 
 
 
Pretzels:
25 g jäst
3,5 dl fingerljummet vatten
2 msk farinsocker
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl special
6-7 dl vetemjöl
 
Kokning:
1 l vatten
3 msk bikarbonat
 
Pensling:
1 vispat ägg
1-2 msk flingsalt

Smula jästen i en skål. Lös den i vattnet.

Rör sedan ner farinsocker, salt, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet men spara ca 1 dl till utbakningen.

Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant.

Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och rulla till smala längder 45-50 cm.

Snurra längderna två varv. Fäst ihop till kringlor.

Koka upp vatten och bikarbonat i en vid gryta under omrörning.

Lägg i en eller två kringlor i taget och låt koka ca 30 sekunder, tills de flyter upp.

Ta upp med en hålslev och låt rinna av väl, ev. på en handduk, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter.

Pensla kringlorna och strö på saltet.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter.