Adventsbak
Så mycket mys när det bakades saffransbullar i min kära mors kök.❤️
Glad första advent!
Saffransbullar:
200 g smör
50 g jäst
1 dl vatten
3 dl mjölk
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 pkt saffran
1,5 l vetemjöl
Vispat ägg och russin till garnering
Smält smöret.
Blanda samman smulad jäst och vatten tills jästen löses upp.
Rör ner mjölken i det smälta smöret så att det blir fingervarmt. Häll över det i jästblandningen.
Tillsätt ägg, strösocker, filmjölk och saffran.
Blanda i mjölet lite i taget och rör om till en jämn och slät deg.
Låt jäsa under bakduk i ca en timma.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till jämnstora bollar och baka sedan ut dem till saffransbullar. Placera dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa ytterligare i ca 20 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget.
Garnera med russin och grädda i ugnen i ca 8 minuter tills de blir gyllenbruna.
Låt svalna på ett ugnsgaller.