I love love ❤️

Och alla hjärtans semmeltårta till mina älsklingar...
 
 
 
 
Semmeltårta:
25 g jäst
1,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
2 krm stött kardemumma
5–5½ dl vetemjöl
50 g smör, mjukt
1,5 krm salt
 
Fyllning och garnering
300 g mandelmassa
0,5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Florsocker
Färska jordgubbar

Smula jästen i en skål och lös den i mjölken.

Ta i ägg, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk knappt 1 tim.

Smörj en hjärtformad springform, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Ta bort kanten. Kavla eller platta ut degen på formens botten (ev på ett bakpapper som kläms fast först). Sätt fast kanten på formen. Låt jäsa under duk ca 30 min.

Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 min. Låt svalna.

Skär av locket på semeltårtan. Placera underdelen av på ett tårtfat. 

Fyllning och garnering
Gröp ur lite av innanmätet. Riv mandelmassan och rör ihop den med mjölk. Klicka blandningen i urgröpningarna. Vispa grädden. Spritsa grädde på tårtbotten. Skär jordgubbarna i små bitar och strö dem över grädden. Placera locket ovanpå. Sikta över lite florsocker.

Kommentera här: