God jul! ❤️

God morgon och god jul från grötfrukostbordet! :)
 
 
 
Kolasnittar:
200 g smör eller margarin
1,5 dl socker
10 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 msk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Mikra fett en aning eller använd rumsvarmt. 
 
Vispa fett, socker och sirap i några minuter. 
 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
 
Tillsätt vatten.
 
Blanda ihop allt till en deg. 
 
Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder på 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen). 
 
Grädda i kolakakorna 15-20 minuter eller tills de fått fin färg. 
 
Låt kolakakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
 
Låt svalna helt och ta sedan isär dem.

Saffrans- och kanelmazarintårta

Så underbart att allt är packat och klart inför jul. Då kan man bara mysa in det sista... och får tid till att baka.
 
Efter en mysig skridskotur blev det en runda på Skansens fina julmarknad. Något väderbiten när jag kom hem! Tur att ugnen värmde upp här hemma när jag bakade mazarintårtor; en med saffransfyllning och en med kanelfyllning.
 
 
 
 
 
 
 
 
Saffransmazarintårta / Kanelmazarintårta:
Mördeg:
200 g smör
300 g vetemjöl
100 g socker
 
Mazarinmassa:
400 g mandelmassa
200 g smör
4 ägg
1 paket saffran eller 0,5 msk kanel
 
Blanda ihop mördegsingredienserna till en deg och förvara i kylen i ca 30 min. Kavla ut degen och klä en form.
 
Blanda under tiden mandelmassa och smör klumpfritt. Blanda i ägg och saffran eller kanelen, beroende på vilken variant du vill baka.
 
Fyll mördegsformen med massa.
 
Baka i 180 grader i 30-40 minuter tills mazarintårtan får en gyllenbrun färg. Låt svalna helt.
 
(Receptet gäller för en mazarintårta).