Adventsbak

Så mycket mys när det bakades saffransbullar i min kära mors kök.❤️
 
Glad första advent!
 
 
 
 
 
Saffransbullar:
200 g smör 
50 g jäst
1 dl vatten
3 dl mjölk 
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 pkt saffran
1,5 l vetemjöl
Vispat ägg och russin till garnering
 
Smält smöret. 
 
Blanda samman smulad jäst och vatten tills jästen löses upp.
 
Rör ner mjölken i det smälta smöret så att det blir fingervarmt. Häll över det i jästblandningen.
 
Tillsätt ägg, strösocker, filmjölk och saffran.
 
Blanda i mjölet lite i taget och rör om till en jämn och slät deg.
 
Låt jäsa under bakduk i ca en timma.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Baka ut degen till jämnstora bollar och baka sedan ut dem till saffransbullar. Placera dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
 
Låt dem jäsa ytterligare i ca 20 minuter.
 
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. 
 
Garnera med russin och grädda i ugnen i ca 8 minuter tills de blir gyllenbruna.
 
Låt svalna på ett ugnsgaller.

Halloween doughnuts

Till halloweenfirandet blev det doughnuts, pumpapaj och väldigt mycket mys. Vad hade jag gjort utan min lilla kastrullälva? :)
 
 
 
 
 
 
Doughnuts:
10 jäst
1 msk ljummetvatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
16 dl vetemjöl
 
Glasyr
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
Röd och gul karamellfärg
 
1 l olja till fritering
 
Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader, och lös upp jästen i vattnet.
 
Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till 37 grader.
 
Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet.
 
Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
 
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca en timme.
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
 
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
 
Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
 
Smält smöret till glasyren och låt det svalna.
 
Rör i florsocker, vatten och karamellfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera.