Panettone

God jul önskar jag er alla! ❤️
 
Grötfrukostbordet adderades i år med Panettone; en kaka som ursprungligen är en jultradition från Milano. När jag var där inspirerades jag av kakorna som slogs in i fina julboxar i juletid, som en perfekt gå-bort-present. Idag är kakan upptagen på den nationella listan över officiella julkakor. Russinen symboliserar pengar, de kanderade frukterna sundhet och bitarna av kanderad apelsin ger enligt traditionen tur i kärlek. Ingen anledning att spara in på något av dem med andra ord! :) 
 
Kakan kräver dock en viss planering då den görs på surdeg och tar två dagar att tillreda. Perfekt inför jul för oss som varvar ner som bäst i köket!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Panettone:
800 g vetemjöl
15 g jäst
150 g smör
2 ägg
4 äggvitor
400 g socker
80 g kanderad frukt, t.ex. pomerans eller citronskal, skuren i små stycken
50 g sultanrussin
25 g vaniljsocker
1 liten nypa salt
60 ml mjölk

Dag 1
Lös upp jästen i en gryta med ljummen mjölk och tillsätt en fjärdedel av mjölet. Blanda till en len deg och forma den till en kula, täck med en bakhandduk och ställ den att jäsa på ett ljummet och torrt ställe tills nästa dag.

Dag 2
Starta tidigt, då degen sammanlagt ska jäsa över 8 timmar under loppet av dagen. Ta den jästa fördegen och knåda den grundligt i en köksmaskin tillsammans med ytterligare 100 g mjöl och några få droppar ljummet vatten. Täck den därefter igen och låt den jäsa varmt i två timmar.

När degen har jäst knådas den tillsammans med ytterligare 100 g mjöl och ljummet vatten tills degen är mjuk och elastisk. Låt den jäsa igen, denna gång i tre timmar. Under tiden blötlägger du russinen i ljummet vatten i minst 20 minuter. När de har blötts upp ska de grovhackas och vändas lite lätt i mjöl.

Precis innan degen är klar smälts det mesta av smöret i en kastrull över svag värme för att undvika att det bränns. Det resterande smöret ska användas till att smöra bakformen. Smält socker och salt i lite vatten över svag värme. När sockret är smält tillsätter du – borta från värmen – äggen och vitorna och rör ihop massan.

Smöra en rund bakform – helst ska formen vara rund, hög och smal, då den klassiska formen för en panettone liknar en hög cylinder.

Ta degen och knåda samman den med resten av mjölet, tillsätt det smälta smöret och socker-/äggmassan lite i taget. Knåda länge och ihärdigt och tillsätt till sist russin och kanderad frukt.

Häll i degen i bakformen och täck med en bakhandduk. Låt den jäsa ytterligare en gång i tre timmar.

Värm ugnen till 180 grader och sätt in kakan i mitten. Baka den i 45 minuter eller tills den har fått en fin brun färg. Låt den svalna upp och ner, så att russinen och den kanderade frukten inte lägger sig i botten. När kakan är kall strös den med florsocker på toppen.

Kommentera här: