Saffrans- & chokladfudge
Jag gjorde i ordning två sorters fudge som julgodis; saffransfudge med vitchoklad (så gott) och chokladfudge med mandel och kokosolja (lite som ischoklad i fudgeform). Båda är väldigt enkla att röra ihop på nolltid.
Saffransfudge:
1 burk sötad kondenserad mjölk
500 g vit choklad
0,5 g saffran
25 g smör
2 dl pistagenötter
Smält samman kondenserad mjölk, vit choklad och saffran över vattenbad. Rör sist i smöret så massan blir glansig och fin.
0,5 g saffran
25 g smör
2 dl pistagenötter
Smält samman kondenserad mjölk, vit choklad och saffran över vattenbad. Rör sist i smöret så massan blir glansig och fin.
Häll massan i en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper i och strö över pistagenötterna. Klappa ner dem lite försiktigt så de fastnar i smeten.
Låt stelna i kylen över natten.
Ta ut och skär till i önskad storlek.
Chokladfudge:
300 g skållad sötmandel
1 tsk flingsalt
1 dl kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl kakao
Mörk choklad till garnering
Mixa mandeln i en matberedare tills det blir ett pulver.
Tillsätt flingsalt och kokosolja och mixa slätt.
Addera vaniljpulver, lönnsirap och kakao och mixa hastigt tills det går ihop till en slät massa.
Platta ut massan på en liten plåt eller bricka med bakplåtspapper.
Låt stelna i kylen över natten.
Ta ut och skär till i önskad storlek.
Bred smält, mörk choklad över.
Förvaras i kylen.
skriven
Näe, vad gott det där ser ut!