Svartkonst - Kolglass
2 tsk aktivt kol
5 dl grädde
1 dl mjölk
3 st äggulor
1,2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
Vispa äggulorna till ett skum och tillsätt sedan sockret lite i taget under omrörning.
När allt är i ska du ha en fast smet.
Häll grädden och mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ut kärnorna, lägg dessa i grädden och värm upp det tills det börjar sjuda.
Mixa eller krossa den turkiska pepparn och rör ner den i den varma grädden tills allt smält. Gör det försiktigt och lite i taget så det inte klumpar sig.
Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i ägg- och sockerblandningen och vispa hela tiden så äggen inte får en chans att stelna.
Tag sedan äggsmeten och vispa ner den i kastrullen med grädden och den turkiska pepparn.
Värm under svag omrörning tills den är ca 82-85 grader varm (strax innan den börjar sjuda).
Låt det svalna snabbt i kallt vattenbad. Plasta sedan in och låt stå i minst 8 timmar i kylskåpet. Detta för att smakerna ska utvecklas ordentligt.
Kör sedan smeten i en glassmaskin, det tar ca 20-40 minuter. Ställ in glassen i frysen några timmar så att den får hårdna.