Närodlat och hur gott som helst ❤️
Det blev mycket gott till belöning efter dagens självplock; jordgubbar, vinbär, svartvinbär och grönkål - och morotskaka gjord på nyskördade morötter. Om man ändå hade en sån bakgård...







Min bästa morotskaka:
3 morötter
2 ägg
2 dl socker
1 dl rapsolja
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
60 g sötmandel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl
Glasyr
100 g färskost
0,5 dl florsocker
1 tsk pressad citron
Rivet citronskal från en citron
Skala morötterna. Kör dem i matberedare tillsammans med mandeln tills det är finhackat.
Tillsätt ägg och socker och kör ca 30 sek med matberedaren eller vispa med elvisp.
Tillsätt oljan. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i matberedaren/ din andra bunke. Blanda allt till en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1,5 liter.
Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
Låt formen vila 15 minuter i rumstemperatur. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat.
Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt citronsaft och ev zest. Bred glasyren över morotskakan med slickepott. Garnera med mynta, citron eller hackad mandel.